Harmonisering ABU-NBBU

december 5, 2019
Inge Roode

Inge Roode

Inge Roode is, samen met Mireille Linger, eigenaresse van Banenbranderij. Met 17 jaar ervaring in de uitzendbranche is zij specialist in arbeidsbemiddeling.

Naast de CAO van de inlener, werkt elk uitzendbureau ook met de CAO van de uitzendbranche. Hierin zijn tot op heden altijd 2 smaken geweest, namelijk NBBU en ABU. Vanaf 31 december worden deze 2 samengevoegd. De meest positieve aspecten voor de uitzendkrachten zijn uit beide CAO’s gehaald en verweven tot een CAO vol verbetering en vernieuwing. 

De nieuwe CAO heet NBBU, en richt zich met name op werkzekerheid voor flexwerkers. Ook wordt hiermee CAO-ontduiking tegengegaan, is de rechtspositie van uitzendkrachten verbeterd en is de inlenersbeloning uitgebreider. Concreet gaat het vakantiegeld omhoog, naar 8,33%, komt er een feestdag bij, en wordt de ET regeling aangepast. ( regeling voor buitenlandse medewerkers). Voor zieke uitzendkrachten geldt een doorbelasting van 90% voor het eerste jaar en 80% voor het 2e jaar.

Voor de toekomst zijn nog een aantal onderwerpen in ontwikkeling zoals onder andere de WW reparatie en een stuk Pensioenvraagstelling.

Voor een uitgebreidere toelichting en alle wijzigingen kun je hier klikken voor het onderhandelingsresultaat.

CAO Metaal

De CAO Metaalbewerkingsbedrijf Kleinmetaal gaat per 1-12 omhoog. Het gaat om 3,5% verhoging van het feitelijk loon.

De prijs van Flexwerken 2020 en de gevolgen voor de uitzendbranche

De kosten van flexibiliteit gaan voor alle werkgevers omhoog: we rekenen op een stijging van de kostprijs tussen de 5 en 10%…

Harmonisering ABU-NBBU

Naast de CAO van de inlener, werkt elk uitzendbureau ook met de CAO van de uitzendbranche.

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Waarom de WAB? Om reparaties uit te voeren op de Wet Werk en Zekerheid ( 2015).

Zo kan ik ook rijk worden

Wie betaalt de verplichte scholing? Onlangs kwam een vrachtwagenchauffeur bij ons op gesprek, op zoek naar een nieuwe baan in de transportsector. Keurige man, oorspronkelijk uit Griekenland, de Nederlandse taal zeer machtig maar kennelijk wel een ongewild slachtoffer...

HOERA! Collega’s!…

Tuurlijk zijn er leuke collega’s. Ik beperk me nu even tot de minder aantrekkelijke gevallen. Iedereen is voor het gemak heus wel in een hokje te stoppen.

7 seconden CV

7 seconden ..Zolang heeft men de aandacht voor jouw CV, dus wat zet je erop?
Dit ben ik, dit kan ik, dit deed ik, dit wil ik: … en meer niet!

Supersaai maar niet onbelangrijk: Pensioen!

Supersaai maar niet onbelangrijk: Pensioen! Steek je ook vaak je kop in ‘t zand als het gaat over “later” of denk je ook “wie dan leeft, wie dan zorgt..?”