Beveiliging website, hoe dan?

oktober 29, 2018
Mireille Linger

Mireille Linger

Mireille Linger is, samen met Inge Roode, eigenaresse van Banenbranderij. Sinds 2004 is zij bezig met het creëren en ontwikkelen van websites.

Google Chrome gaat bij 3.106 Nederlandse websites een waarschuwing tonen.

Oftewel, als je de beveiliging van je website niet op orde hebt, dan krijg je de afbeelding te zien die ik bij dit artikel heb gevoegd. Geldt dit nu ook voor jou?

Ja!

Het beveiligen van je website klinkt ver weg. Iets wat voor je hostingpartij is. Dit is echter maar ten dele waar. Indien je het onderhoud van je website niet hebt uitbesteed, zal je toch echt zelf de beveiliging moeten verzorgen. Sommige hostingpartijen doen dit als service maar het merendeel verzorgt de mogelijkheid maar laat het daadwerkelijke beveiligen bij de klant.

 

Wat houdt het beveiligen in?

Er worden anno 2018 ontzettend veel websites gehackt. Niet alleen websites van grote bedrijven of overheidsinstanties maar ook de website van de gewone burger, zzp-er of kleine ondernemer. Nu kun je er vanuit gaan dat jou dit niet gaat overkomen, maar daar zitten een aantal risico’s aan vast. Google echter accepteert niet meer dat er onbeveiligde websites op het internet aanwezig zijn. Dus zodra een bezoeker op je website klikt, zal deze niet meer direct te zien zijn maar krijgen bezoekers een waarschuwing. Hou er rekening mee dat ontzettend veel bezoekers op dat moment afhaken en dus niet meer je website zullen bekijken. Het is wel mogelijk om door te klikken nadat de bezoeker de waarschuwing wegklikt.

Beveiligen van je website is niet alleen voor jou maar ook voor je bezoekers. Alle gegevens die heen en weer worden gestuurd tussen je bezoeker en de website zijn, met de juiste beveiliging ingesteld, versleuteld. Hierdoor kunnen hackers geen misbruik maken van de gegevens die op een computer staan van je bezoekers of gegevens die op jouw computer staan. Het versleutelen heet SSL (Secure Sockets Layer) en zorgt ervoor dat je ipv ‘http’ ‘https’ krijgt in je domeinnaam. Of je website beveiligd is kun je ook zien aan een groen slotje dat voor je domeinnaam verschijnt in de adresbalk.

 

Wat te doen?

  1. Check of je website een groen slotje heeft in de adresbalk (https://)
  2. Is dit niet het geval, bel of mail je hostingpartij en vraag of zij je website willen beveiligen
  3. Vraag aan je hostingpartij of jij nog iets moet doen om de website te beveiligen (vaak sturen ze een beschrijving)

 

Belangrijk!

Er zijn websites die al gebruik maken van een SSL-certificaat en dus in principe al beveiligd zijn. Check bij je hostingpartij of deze gebruik maakt van een Symantec-certificaat. Dit zijn wel SSL-certificaten maar worden vanaf deze maand stuk voor stuk niet meer ondersteund door de webbrowsers. Google Chrome is per 16 oktober gestopt met ondersteuning, Firefox is ook volop bezig met dit proces.

Kortom: zorg dat je beveiliging op orde is voor de veiligheid van jouw gegevens en die van je bezoekers. Maar zorg ook dat je geen potentiële klanten misloopt!  Wil je meer weten over de ondersteuning van de webbrowsers en beveiligingscertificaten, kijk dan op de website van Open State Foundation (tevens de bron voor dit artikel).

Heb je nog vragen over het beveiligen van je website of heb je nuttige tips voor de lezers? Geef ze in een reactie hieronder!

Beveiliging website, hoe dan?

Google Chrome gaat bij 3.106 Nederlandse websites een waarschuwing tonen dat de website geen (juiste) beveiliging heeft. Geldt dit nu ook voor jou? Ja!

De 5 grootste irritaties van websitebezoekers…

Zie hier de 5 grootste irritaties van website bezoekers. Je kunt hier rekening mee houden tijdens het ontwerpen van je eigen website!