De 5 grootste irritaties van websitebezoekers…

oktober 16, 2018
Mireille Linger

Mireille Linger

Mireille Linger is, samen met Inge Roode, eigenaresse van Banenbranderij. Sinds 2004 is zij bezig met het creëren en ontwikkelen van websites.

…waardoor zij zo weer van je website afgaan.

Je zal ze zelf ook tegenkomen als je op het internet scrolt; websites die eigenlijk best interessant zijn maar die je niet bekijkt. Deze waardevolle websites hebben allemaal iets wat je zo tegenstaat, waardoor je ze meteen weer afsluit. Zie hieronder de 5 grootste irritaties van website bezoekers. Hou hier dus rekening mee tijdens het ontwerpen van je eigen website!

 

1. Lange laadtijd

Er wordt dankzij snel internet verwacht dat de informatie op een website ook meteen zichtbaar is. Heeft jouw website bijvoorbeeld een minuut nodig om teksten en afbeeldingen te laden, dan ben je de bezoeker al kwijt. Check de laadtijd van je website. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende website: https://gtmetrix.com. Je vult je domeinnaam in en je krijgt een analyse van je website. Hier zitten geen kosten aan verbonden.

 

2. Pop-ups

Tweede in de rij zijn de pop-ups. Deze worden op verschillende manieren ingesteld. Bijvoorbeeld zodra je de website opent, zodra je scrollt of zodra je een bepaalde pagina van de website opent. Pop-ups staan er om bekend een positief effect te hebben op het koopgedrag van de bezoeker. Maar meer en meer worden deze websites weggeklikt. Onder pop-ups worden ook bepaalde soorten live chats verstaan. Het chatschermpje rechtsonder met “hallo, welkom op onze website” is gauw weggeklikt. Echter sommigen blijven daarna terug komen met diverse schermpjes zoals: “kan ik u van dienst zijn”, “klik ja of nee”, “ik wens u een prettige dag” enz. Hou er rekening mee dat bezoekers niet bij hun informatie kunnen komen omdat ze verplicht zijn eerst deze pop-ups weg te klikken.

 

3. Geluidsopnames die automatisch afspelen

Denk je eens in dat je bijvoorbeeld op je werk zit. Je ziet een interessante website. Je opent deze en meteen wordt er een video met geluid afgespeeld. De eerste reactie is vaak een schrikreactie en de website wordt meteen afgesloten. Niet iedereen zit op een plek waar plotseling geluid uit de computer gewenst is. Geef bezoekers de optie om het geluid zelf aan te doen. Dit geeft ze de mogelijkheid om eventueel oordoppen in te doen. Tip: maak je bedrijfsfilmpjes met ondertiteling. Dan kunnen ze je video ook zonder geluid bekijken en heb je nog een extra groep geïnteresseerden erbij: doven en slechthorenden.

 

4. Onduidelijke informatie

De vierde in het lijstje is onduidelijke informatie. Bezoekers willen graag in 1 oogopslag de informatie zien de ze verwachten. Je ziet bijvoorbeeld een afbeelding van een gele spijkerbroek op Google. Je wil deze kopen dus je klikt erop en je komt op de desbetreffende website.  Wat doe je als je het onderdeel kleding niet vindt op de website, laat staan de gele spijkerbroek? Precies, je gaat weer weg. Er zijn weinig bezoekers die daadwerkelijk tijd spenderen in het zoeken op een website. Zorg dus dat je navigatie helder is en dat je bezoekers makkelijk bij de ‘gele spijkerbroek’ terecht komen.

 

5. Onvolledige informatie

Met onvolledige informatie doel ik voornamelijk op contactgegevens. Het is moeilijk om te zien of je op internet met een betrouwbaar bedrijf te maken hebt. Als je je producten of diensten aanbiedt maar je contactgegevens weglaat, bestaat er een grote kans dat bezoekers een andere website kiezen. Zorg dus dat je laat zien dat je een bestaand, betrouwbaar bedrijf bent. Tip: plaats je contactgegevens in de footer zodat deze op iedere pagina zichtbaar is. Plaats ook je KvKnummer op je contactpagina.

 

Dit waren ze, doe er je voordeel mee. Er zijn er ongetwijfeld nog veel meer. Wat is jouw grootste irritatie? Schrijf het hieronder in de reacties en laat de lezers er hun voordeel mee doen!

Beveiliging website, hoe dan?

Google Chrome gaat bij 3.106 Nederlandse websites een waarschuwing tonen dat de website geen (juiste) beveiliging heeft. Geldt dit nu ook voor jou? Ja!

De 5 grootste irritaties van websitebezoekers…

Zie hier de 5 grootste irritaties van website bezoekers. Je kunt hier rekening mee houden tijdens het ontwerpen van je eigen website!